Üsküdar Meydanı ve çevresi ile Ahmediye Meydanı arasındaki 0,4km caddenin düzenlemesi yapılmıştır. Marmaray İstasyon girişleri, Marmaray Tesisat Binaları, Metro İstasyon Girişleri, Metro Tesisat Binaları, acil yaya çıkışları, havalandırma bacaları vb. zorunlu unsurların, bir plan bütünlüğü gözetilmeden yapılması sonucu mevcut düzeniyle bir kaos ortamına dönüşen Üsküdar Meydanında ise, “yaya için kent” kavramı proje yaklaşımı olarak ele alınmış, yaya akışlarının kesintisiz devamına ve tarihi yapıların ortaya çıkartılmasına yönelik çalışma yapılarak, günümüze miras olarak gelen Üsküdar Meydanı’nın yeniden “yaratıldığı” bir tasarım oluşturulmuştur.
Üsküdar Meydanını “yeniden” oluşturmak için ortada bulunan binaların “görünmez” kılınması ve Hakimiyeti Milliye Caddesi’nden ve Selmani Pak Caddesinde denize kesintisiz görsel bağlantının simülasyonu önerilmiştir. Mevcut tesisat binalarının güney ve doğu cephelerine simgesel nitelikli “ekran” yerleştirilerek, çatılarına yerleştirilen ve senkronize çalışan boğaz manzara kamera görüntülerinin 24 saat aktarılması ile illüzyon yaratılması hedeflenmiştir.
Yine bu binaların deniz cephelerine, 25x25cm ebatlarında kromatik paslanmaz çelik levhalar ile “kent aynası” bir plastik öge kimliğinde yerleştirilmiş, diğer cephelerden yansıma ile bu binaların “görünmezlik” illüzyonu tamamlanmıştır.
Üsküdar Meydanı içerisinde barındırdığı unsurlar ile birlikte yaklaşık 30.000m² bir büyüklüğe sahip olmakta, yeni dolgu alanıyla yaklaşık 12.000m² “engelsiz meydan” her türlü kullanım çeşitliliğine uygun niteliğe büründürülerek kent yaşamının hizmetine sunulabilecektir.
2014-2015
Üsküdar - İstanbul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi - TÜMAŞ A.Ş.
125.586 m²
Selami Demiralp
Alican Turgay Sezer